tiistai 29. lokakuuta 2013

Tieteestä ja tiedeseurasta

Jorma Enkenberg
professori emeritus
Savonlinna
Kevään 2013 vuosikokouksessa Itä-Savon yliopistoyhdistys päätti muuttaa nimensä sekä sääntöjään. Uudeksi nimeksi tuli Etelä-Savon tiedeseura. Tavoitteeksi asetettiin Etelä-Savon alueella annettavan yliopisto- ja korkeakouluopetuksen kehittäminen, keskustelun herättäminen tieteeseen, sen toimintatapaan sekä koulutukseen liittyvistä kysymyksistä. Lisäksi tavoitteeksi asetettiin maakunnan alueella tehtävän ja siihen kohdistuvan tutkimuksen esittely.  Kaikki edellä mainittujen tavoitteiden taustalla on käsitys tieteen keskeisestä roolista ja merkityksestä  ihmisille. Voidaan kysyä, miksi tieteellisen toiminnan ja sen tulosten esille nostaminen on juuri nyt erityisen tärkeää? 
Ihmiskunnan edessä on sen olemassaoloa uhkaavia haasteita, jotka sen tulisi kyetä kohtaamaan ja niistä selviytymään. Maapalloa uhkaa vakava liikakansoittuminen. Sen väkiluku näyttää kaksinkertaistuvan 35:ssä vuodessa. Meneillään oleva ilmaston muutos vaikuttaa laajasti veden, ilman, maan sekä ruoan saastumiseen,  maapallon biodiversiteettiin sitä vähentäen sekä metsäalueen pienenemiseen.  Joukkotuhoaseet ovat edelleen keskellämme ja muodostavat vakavan uhkan koko ihmiskunnalle. Ihmisten hyvinvointi on monilla alueilla laskemassa. Ravinnosta tulee puutetta, kodittomuus kasvaa, työttömyys lisääntyy, huumeiden käyttö yleistyy ja ihmisten henkeä uhkaavia uusia epidemioita syntyy.


Myös energiasta tulee pitkällä aikavälillä puutetta. Ihmiskunnan tuottama lämpösaaste lähestyy auringon vaikutusta maapallolle ja muuttaa maapallon ilmastoa. Fossiilisiin polttoaineisin liittyy suuria ongelmia ml. monet terveysongelmat. Olemme joutuneet tilanteeseen, missä kansalliset hallitukset eivät kykene reagoimaan eteen tuleviin haasteisiin riittävän nopeasti oikeaan osuvin päätöksin. Hyvänä esimerkkinä viimeksi mainitusta on kehittyneitä maita ravistellut ja vielä keskellämme oleva, meitä kaikkia tavalla tai toisella koskettava talouskriisi.

Maapalloa koskevat talouteen yhdistyvät ongelmat koskevat ennen muuta luonnonvarojemme haaskaamista (vrt. fossiiliset polttoaineet, metsät, laidunmaat, joet ja monet ekosysteemit). Rikkaiden ja köyhien välinen kuilu on kaiken aikaa kasvamassa. Monissa maissa elämisen taso on laskenut pitkäaikaisten sotien tai luonnonkatastrofien vaikutuksesta. Kaikkia inhimillisä resursseja ei myöskään hyödynnetä . Ihmisten tosiasiallista osaamista ei kyetä tunnistamaan. Tämä koskee varsinkin keskuudessamme eläviä vähemmistöjä sekä naisia. Työttömyydestä näyttää muodostuneen pysyvä olotila monelle maapallon asukkaalle. 

Voidaan väittää, että kaikkien edellä mainitun kaltaisten ongelmien ratkaisemisessa  tieteellä on ollut ja tulee jatkossa olemaan keskeinen rooli ja merkitys.  

Monet edellä mainituista ihmiskuntaa koskevista ongelmista on tunnistettavissa myös paikallis- ja aluetasolla ja ne vaikuttavat ihmisten arkielämän muotoutumiseen ja yhteiskuntien kehittymiseen.  Niiden osittainenkin ratkaisu edellyttää tieteellistä lukutaitoa siihen osallistuvilta tahoilta ja henkilöiltä.  Tieteellisen lukutaidon sekä tieteellisen asenteen levittäminen kansalaisten, erityisesti lasten ja nuorten keskuuteen  yhdistää Etelä-Savon tiedeseuran toiminnalleen asettamia tavoitteita.  On hyvä muistaa, että tieteelliset käsitteet (auttavat meitä käsittelemään ilmiöitä) sekä tieteen keksinnöt (auttavat meitä ratkomaan aitoja ongelmia) ovat seurausta pitkäkestoisesta älyllisestä ja intohimoisesta toiminnasta. Niitä ei löydetä kuten tapahtuu fossiilien, mineraalien tai kasvien kohdalla.


On hyvä tiedostaa, että tieteellä ja tieteellisellä toiminnalla on ollut aikojen saatossa valtavan suuri, myönteinen vaikutus  ihmisten elämään sekä toimintaan. Tämä näkyy esim. ihmisten elinajan merkittävänä ja jatkuvalta näyttävänä pitenemisenä. Tieteen saavutukset näkyvät myös muualla jokapäiväisessä elämässämme.  Ympäröimme toistuvasti itsemme taloudellisten resurssiemme puitteissa tieteen tuottamilla uusilla keksinnöillä. Tiede rakentaa jatkuvasti kuvaamme maailmasta ja elämästä uusiksi. Se  tuottaa tietoa, joka auttaa ymmärtämään itseämme, ympärillämme olevaa luontoa, osaamme sitä sekä universumimme olemusta. Tiede voi myös olla hauskaa ja koukuttavaa.

Tieteen yhtenä ongelmana on se, että sen olemuksen ymmärtäminen sekä sen saavutukset  jäävät tavallisesti etäälle meistä tavallisista ihmisistä. Meillä  kaikilla on toistuvia vaikeuksia seurata tieteen kehitystä.

Tiedeseuran blogi pyrkii osaltaan edistämään tieteellisen lukutaidon sekä asenteen leviämistä eteläsavolaisten lasten, nuorten ja aikuisten keskuuteen sekä välittämään tieteellistä tutkimustietoa.

Tervetuloa mukaan!

/jorma enkenberg/
Professori (emeritus)
Savonlinna
jeeberg@gmail.com