tiistai 25. lokakuuta 2016

Toinen korkeakouluseminaari

Etelä-Savon tiedeseura ry järjestää sarjassa toisen korkeakouluseminaarin 

Savonlinnan kaupungin valtuustosalissa 16.11.2016 klo 17-20.

Tilaisuus on tarkoitettu kaikille tieteestä, tutkimisesta sekä opiskelusta kiinnostuneille. 

Tilaisuus on maksuton.

Tervetuloa rakentamaan uudenlaisia korkeakoulutoimintoja Savonlinnan seudulle!

Tilaisuuden ohjelma


sunnuntai 7. elokuuta 2016

Korkeakoulutuksen uudet mahdollisuudet Saimaan alueella ja Savonlinnan seudulla


SEMINAARI Savonlinnan lyseon lukiolla 29.7.2016

Seminaari pyrki kokomaan yhteen koulutuksen ja tutkimuksen parissa työskenteleviä sekä niistä kiinnostuneita ihmisiä pohtimaan Saimaan alueella tarjottavan opetuksen ja tutkimustoiminnan kehittämistä vastaamaan nykyistä paremmin niin yritysten, julkisten organisaatioiden kuin yksittäisten ihmisten tarpeita jatkuvasti muuttuvassa maailmassa. 
Seminaari etsi vastauksia mm. seuraaviin kysymyksiin:

-       Mitkä taidot ja osaamiset korostuvat tuloksellisessa työssä tulevaisuudessa?
-       Miten koulutusta ja tutkimusta uudelleen organisoimalla voidaan edistää opiskelijoiden ja asukkaiden luovuutta ja innovatiivisuutta?
-       Miten yliopisto- ja korkeakoulutoimintoja tulisi organisoida Suomessa ja erityisesti Saimaan alueella?
-       Auttaako keskittäminen ja erikoistuminen ratkaisemaan Suomen ja erityisesti Saimaan alueen haasteita vai tulisiko meidän tavoitella verkostoitumista, poikkitieteellisyyttä ja panostaa koulutuksessa laaja-alaiseen osaamiseen?

Tilaisuuden ohjelma ja esityskalvot

I Teema: Yliopisto nyt ja tulevaisuudessa

Klo 9.30       Tilaisuuden tavoite ja ohjelma
Etelä-Savon tiedeseuran ry:n puheenjohtaja professori emeritus Jorma Enkenberg (kalvot)
Klo 9.40       Tervehdyspuhe
Savonlinnan kaupunginjohtaja Janne Laine
Klo 10.00     Kansallista elinvoimaa korkeakouluverkostosta 
Professori Göte Nyman, Helsingin yliopisto (esityskalvot)
Klo 10.30     CH - Creativity Hub opens the way to generalistic thinking! Innovaattori Eric Chiavi, Davos, Sveitsi (esityskalvot)

II Teema: Saimaan alueen vahvuudet

Klo 11.00     Pyydetyt puheenvuorot
Heikki Saastamoinen, Mikkelin ammattikorkeakoulun rehtori
Etelä-Savon vahvuudet
Pentti Mäkinen, Etelä-Savon maakuntajohtaja (esityskalvot) 
Saimaan alueen vahvuudet
Marjukka Aarnio, teollisuusneuvos, Työ- ja elinkeinoministeriö (esityskalvot)

III Teema:   Saimaan alueen koulutuksen ja tutkimustoiminnan kehittäminen

Klo 13.00     Speakers’ corner
Savonlinnan opettajankoulutusten anti kansallisesti ja kansainvälisesti
Professori Laura Hirsto (kalvot)
Korkeakoulutoiminnan kehittäminen Savonlinnassa
Johtava rehtori Mikko Ripatti (kalvot)
Savonlinnan uusi kampus
Professori emeritus Jorma Enkenberg/Etelä-Savon tiedeseura ry (kalvot)
klo 14.40
Yhdessä
Elli Aaltonen, Ylijohtaja, Itä-Suomen aluehallintovirasto (esityskalvot)
Klo 15.00     Seuraavista askelmerkeistä päättäminen.

Lataa kaikki esityskalvot yhtenä dokumenttinä täältä.

sunnuntai 12. kesäkuuta 2016

Saimaa Summit - Saimaan korkeakouluseminaari Savonlinnassa 29.7.2016

Etelä-Savon tiedeseura ja Savonlinnan yrityspalvelut Oy järjestävät 29.7.2016 klo 9.30 alkaen Savonlinnan Lyseon juhlasalissa korkeakoulutuksen mahdollisuuksia käsittelevän seminaarin.  

Seminaarissa alustavat professori Göte Nyman Helsingin yliopistosta sekä innovaattori Erich Chiavi Davosista.

Saimaan alueen sekä Savonlinnan seudun paikallisia vahvuuksia valottavat maakuntajohtaja Pentti Mäkinen, rehtori Heikki Saastamoinen Mikkelin ammattikorkeakoulusta sekä teollisuusneuvos Marjukka Aarnio Työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Tilaisuuden päätöspuheenvuoron käyttää ylijohtaja Elli Aaltonen Itä-Suomen aluehallintovirastosta.

Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton. 
Tervetuloa mukaan!


Lounas- ja kahvitarjoilun järjestämistä varten tilaisuuteen on tarpeen ilmoittautua etukäteen. 

Ilmoittautumisen tulisi tapahtua viimeistään tiistaihin 26.7.2016 (Huom! alkuperäisestä jatkettu aika)  mennessä verkkolomakkeella täällä.


Mikä on sinun ideasi korkeakoulutuksen kehittämiseksi Saimaan alueella? Jaa se täällä.


Tilaisuuden taustaa


Ohjelma




ks. myös Saimaa Summit!

keskiviikko 23. maaliskuuta 2016

Korkeakouluverkon karsiminen nykyisestään vaarantaa Etelä-Savon ja koko itäisen Suomen kehityksen

Etelä-Savon Tiedeseura ry. esittää huolensa korkeakouluverkkoon kohdistuvista säästöistä ja karsimisesta ja vaatii valtiolta toimenpiteitä tutkimukseen ja koulutukseen perustuvan aluekehityksen turvaamiseksi. Itä-Suomen yliopiston Savonlinnan kampuksen keskittäminen Joensuuhun ja Mikkelin yliopistokeskuksen toiminnan supistaminen uhkaavat lopettaa käytännössä lähes kaiken maakunnassa toteutettavan yliopistollisen tutkimuksen ja koulutuksen. Säästöillä ja korkeakouluverkon karsimisella tulisi olemaan lamaannuttava vaikutus koko Itä-Suomen taloudelliseen ja henkiseen kehitykseen. Erityisen vakavia vaikutukset tulisivat olemaan Etelä-Savolle.

Kestävä aluekehitys tarvitsee tuekseen uudenlaisia innovaatiotoiminnan ekosysteemejä, joissa korostuvat vahva poliittinen johtajuus, tutkimus- ja kehityshaasteiden tiedostaminen sekä niihin yhdistyvä tutkimustoiminta ja koulutus. Välttämättömiä ovat myös kehittämistoimintaan sitoutuminen, monipuoliset rahoituskanavat sekä toimijoista ja yhteisöjen jäsenistä muodostuvat seudulliset verkostot.

Tutkimus, tiede ja yliopistot eivät voi toimia ja olla rakentamassa edellä kuvatun kaltaisia ekosysteemejä neljän vuoden kulloistenkin poliittisten intohimojen määrittäminä, vaan pitkäjänteisemmin omista lähtökohdistaan. Mikäli suunniteltu korkeakouluverkon karsiminen toteutetaan, alueellinen innovaatio- ja kehittämistoiminta Itä-Suomessa ei tule saavuttamaan sille asetettuja odotuksia. Samalla Etelä-Savon ja koko Itä-Suomen kehitysedellytykset heikkenevät merkittävästi.

Etelä-Savon maakunnan väestö on keskimäärin heikoiten koulutettua Suomessa. Väestörakenne on ikääntynein sekä muuttotappio ja alueen työttömyys Pohjois-Karjalan ja -Savon ohella valtakunnan korkeimpia. Yksityisen sektorin työpaikkoja on alueella vähiten valtakunnassa. Suunniteltavat toimenpiteet ovat ristiriidassa kestävän seudullisen ja aluekehityksen kanssa. Itäisen Suomen myönteisen kehityksen varmistamiseksi korkeakoulutusta, alueella tehtävää tutkimustoimintaa sekä innovaatiojärjestelmää tulisi karsimisen sijaan vahvistaa ja monipuolistaa.

Ollaanko nyt saattamassa maakunnat vastakkain ja tietoisesti ajamassa alas koko Itä-Suomea? Vaikuttaakin, että Opetus- ja kulttuuriministeriössä on otettu käyttöön 70-luvun suunnitteluopit. Toisin kuin 1970-luvulla nyt valtakunnallisen korkeakouluverkoston rakenteeseen halutaan puuttua sitä karsien ja näin heikentäen Itä-Suomen alueen osaamisperustaa turvannutta korkeakouluverkostoa. Pyrkimys korkeakoulujen tieteenalojen järkevään mitoittamiseen on perusteltua, mutta se ei saa tarkoittaa kattavan ja korkeatasoisen suomalaisen osaamisen rekrytointiperustan murentamista.

Itä-Suomen yliopiston Savonlinnan kampukselle ja erityisesti sen opettajankoulutusyksikköön on vuosikymmenien saatossa kehittynyt profiloitunut, uutta luova, paikallisesti vaikuttava ja kansainvälisesti  verkostoitunut tiedeyhteisö. Yhdellä harkitsemattomalla päätöksellä tiedeyhteisöön kerrostunut yhteiskunnan arvokkain infrastuktuuri voidaan tuhota ja sen myötä kehitykselle välttämätön alueellinen ja paikallinen sosiaalinen ja henkinen pääoma.

Tieteellisen toiminnan ja tiedeyhteisön merkitys alueilla on paljon enemmän kuin pelkkä lyhyen ajan talouden ja hallinnon intressien palveleminen. Itä-Suomi menestyy vain Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakuntien yli tapahtuvalla avoimella yhteistyöllä. Tähän yhteistyöhön tarvitaan kaikissa näissä maakunnissa toimivaa Itä-Suomen yliopistoa.  Etelä-Savon tiedeseura peräänkuuluttaa valtiolta toimia maakunnan nykyisen korkeakoulutoiminnan edelleen kehittämiseksi.


Etelä-Savon tiedeseura ry




keskiviikko 3. helmikuuta 2016

Koulutusmyrsky on voittaja!

Opiskelijoille suunnatun kilpailun voittajaksi nousi Koulutusmyrsky, jonka ideoivat J-P Maunula, Jarno Mäki ja Maija Rautasuo. Kilpailun tavoitteena oli tuottaa uusi, alkuperäinen, toteutettavissa oleva ja alan tieteellistä tutkimusta hyödyntävä ratkaisu ajankohtaiseen kasvatusta ja opetusta koskevaan ongelmaan ja haasteeseen Etelä-Savossa. 

Tiedeseura onnittelee palkittuja sekä kunniamaininnan saaneita!  



VOITTAJA

 Koulutusmyrsky
(J-P Maunula, Jarno Mäki ja Maija Rautasuo)

Raadin arvio innovaatiosta
Koulutusmyrsky on yksinkertaisen idean pohjalle rakennettu uudenlainen teknologinen alusta sekä toimintamalli opettajien osaamisen jakamiseen ja kehittämiseen.  Se tarjoaa mahdollisuuksia opettajien vertaistuelle ja vertaisoppimiselle sekä konkreettisen alustan uudenlaisten itseohjautuvien opettajayhteisöjen rakentumiselle, edistämään ammatillista kehittymistä. Koulutusmyrsky perustuu malliin, joka tukee kiinnostavalla tavalla opettajien verkostoitumista, vastaten näin opettajien tarpeisiin jakaa osaamistaan sekä vastaavasti saada apua eteen tulevissa ongelmatilanteissa. Soveltuu hyvin tarkoitukseensa. On toteutettavissa kohtuullisin kustannuksin avoimen lähdekoodin pohjalta.  Riskit liittyvät lähinnä siihen, miten saada aikaan kriittisen massan omaama yhteisö, joka ottaa sovelluksen aktiivikäyttöönsä.


KUNNIAMAININNAN SAANEET

IMAGINE
(Jouni Ruotanen, Petra Sillansuu ja Matleena Wendelin)

Raadin arvio innovaatiosta
Innovaatio rakentuu Savonlinnan kampuksen olemassa oleville vahvuuksille (Tieto- ja viestintäteknologia ja Taide- ja Taitoaineet opettajankoulutuksessa sekä kasvatuksessa ja opetuksessa). Ajatuksena on ollut rakentaa alusta ja toimintamalli, joka edistää ko. vahvuuksiin liittyvää koulutusvientiä.  Toimintamalli sekä sitä tukeva alusta voivat onnistuessaan toimia kulttuurivaihdon sekä kulttuurien välisen vuorovaikutuksen edistäjänä.  Hanke on erittäin kunnianhimoinen pyrkiessään edistämään suomalaisen kasvatuksen ja koulutuksen käytänteiden jakamista globaalilla tasolla. Innovaation ongelmiksi raadin mielestä jäävät tässä vaiheessa sen nykyinen teknologinen ratkaisu (jäi avautumatta) sekä sen soveltama pedagogiikka, joka kaipaa edelleen kehittelyä. Sekä suunniteltu toteutus että toimintamalli jäävät odottamaan jatkokehittelyä.


sekä

KANSAINVÄLISEN VERTAILUN KESTÄVÄN UUDEN TUTKIJASUKUPOLVEN KOULUTTAMINEN SAVONLINNASSA
(Mirja Anttonen, Ilari Lempiäinen ja Tero Villanen)

Raadin arvio innovaatiosta
Innovaation taustalla on todellinen ja tiedostettu tarve kehittää Savonlinnan kampuksen tutkimustoimintaa uuden sivuaineen muodossa. Innovaatio pyrkii osaltaan ratkomaan nykyiseen vaihto-opiskelijoiden koulutustarjontaan liittyviä ongelmia korostamalla englannin kieltä tieteellisen tutkimuksen opiskelun pääasiallisena kielenä. Sivuaine kokoaa yhteen tutkimuksen teon näkökulmasta keskeisiä sisältöjä sekä kasvatuksen ja koulutuksen ilmiöiden tutkimiseen liittyviä näkökulmia. Innovaatio tukeutuu opiskelijoiden havaitsemaan ja tiedostamaan näkemykseen siitä, mihin suuntaan kampuksen toimintaa tulisi nykyisessä tilanteessa voida kehittää.  Ehdotettu uusi sivuaine sisältää ideoita, joita voidaan hyödyntää nykyisen koulutuksen kehittämisessä.  Raadin arvion mukaan kokonaisuudessaan se on kuitenkin liian kunnianhimoinen, jotta se voisi ajateltavissa olevassa tulevaisuudessa toteutua käytännössä.

Arviointiraatiin kuuluivat Tiedeseuran hallituksen jäsenet sekä professorit Laura Hirsto, Antti Juvonen sekä Liisa Karlsson Savonlinnan kampukselta.






perjantai 29. tammikuuta 2016

Savonlinnan kampuksen opiskelijat innovoivat

OPISKELIJAKILPAILUN GRANDE FINALE!


Tervetuloa kuulemaan, kommentoimaan sekä tekemään ehdotuksia ideoiden edelleen jalostamiseksi!

sunnuntai 17. tammikuuta 2016

Savonlinnan opettajankoulutus turvaa laadukkaan ja kattavan osaamisperustan


SAVONLINNAN OPETTAJANKOULUTUS TURVAA LAADUKKAAN JA KATTAVAN OSAAMISPERUSTAN
Mikko Ripatti, KT
johtava rehtori
Savonlinnan normaalikoulu  

Kuluneena syksynä maakuntamme tiedotusvälineissä on uutisoitu vilkkaasti Itä-Suomen yliopiston Savonlinnan opettajankoulutuksen tulevaisuudesta. Toiminnan jatkuminen on ollut vaakalaudalla aiemmin ainakin kolme kertaa: 1960-luvun lopulla seminaarilaitoksen lakkauttamisen yhteydessä, 1990-luvun laman vuosina ja 2010-luvun voimakkaiden koulutuksen keskittämispyrkimysten yhteydessä. 
Savonlinnan opettajankoulutuksella on takanaan vuosikymmenien historia, hyvin toimivat rakenteet, pitkälle viety digitaalinen opetus sekä ainutlaatuinen taito- ja taideaineiden opetuksen painotus. Savonlinnan opettajankoulutuksen ja normaalikoulun perustaminen olivat aikanaan monivaiheinen ja pitkä prosessi. Kun toiminnan jatkumiseen liittyviä asiaperusteita tarkastelee historiallisen aineiston valossa, nousee kolme eri tekijää: opettajapersoonan kasvattaminen, opettajatarve sekä aluepolitiikka.

Opettajapersoonan kasvattaminen
Opettajapersoonan kasvatuksen sijasta puhutaan nykyisin opettajan ammatillisesta kasvusta. Savonlinnalla on ollut ja on tulevaisuudessa etuna pieni yksikkö ja siitä seuraava ”pietas” – huolenpito. Opiskelija kohdataan yksilönä. Opiskelijat tuntevat toisensa, opiskelijat opettajansa ja opettajat opiskelijansa. Kohtaamisen kynnys on matala ja se on välitöntä. Savonlinna tarjoaa turvallisen ja lämpimän opiskelu- ja harjoitteluympäristön, jossa opiskelijoiden on hyvä kehittyä ammattitaitoisiksi ja tasapainoisiksi opettajiksi.
Asiaan kiinnitettiin taannoin huomiota Helsingin Sanomien kolumnissa, jossa käsiteltiin opettajan roolia. Kirjoituksessa viitattiin MIT:n yliopiston rehtori Raphael Reifiin. Reif pohti, millaisia opettajia heidän tulisi rekrytoida. MIT:n ja Harvardin visionäärien mukaan nykymaailmassa tarvittavia taitoja ovat nopea lukeminen, lähdekritiikki, aktiivinen kuuntelu, monikulttuurisuuden osaaminen, tunteiden käsittely ja monitahoinen vuorovaikutus. Näiden taitojen kehittymisessä olennaisinta on niitä tukeva oppimisympäristö ja opettaja, joka tuntee oppilaansa, välittää heistä ja ymmärtää, miten heitä on autettava eteenpäin. Erityisesti tässä näen Savonlinnassa tapahtuvan opettajankoulutuksen ja normaalikoulun vahvuudet tulevaisuutta ajatellen.

Opettajatarve
Savonlinnassa ovat edustettuina ne opettajankoulutuksen alat, joissa opettajatarve tulevina vuosina kasvaa. Yksi näistä on lastentarhanopettajien koulutus, jossa vuosittaiseksi lisäkoulutustarpeeksi on arvioitu 210 lastentarhanopettajaa. Vastaava lisäkoulutustarve luokanopettajien osalta on 110 opettajaa. Tarvetta lisäävät luokkakokojen pienentäminen ja lisääntynyt maahanmuutto. Kasvava tarve on myös yhtenäisen perusopetuksen opettajien valmistukseen, jossa Savonlinna on profiloitunut erityisesti taito- ja taideaineissa. Savonlinnassa opiskelijoiden valmistumisajat ovat lyhyet ja läpivirtaus korkea. Maisterikoulutus  on kansallisesti vertailtuna kustannustehokasta. Savonlinnan opintososiaaliset edut ja opiskelija-asuntotilanne ovat hyvät. 
Viimeaikaiset tutkimukset vahvistavat myös uuden ilmiön. Sen mukaan valmistuvat opettajat ovat kiinnostuneita työskentelemään yhä harvemmin kaupunkiseutujen ulkopuolella, etäällä omasta koulutuspaikkakunnastaan. Ilman Savonlinnan opettajankoulutusta uusien opettajien rekrytointi tällaisiin osiin Suomea vaikeutuu ja epäpätevien opettajien osuus kasvaa. Se rapauttaisi osaltaan hyvin toimivaa koulujärjestelmäämme.
Koulutusjärjestelmän menestys perustuu hajautettuun rakenteeseen

Aluepolitiikka on monisyinen kokonaisuus. Globaali kilpailu suosii keskittämistä. Suomalaisen yhteiskunnan koulutusjärjestelmän menestys  perustuu hajautettuun rakenteeseen. Näin on saatu kattavasti käyttöön harvaan asutun maan eri osien lahjakkuusreservit. Rakenteellinen keskittäminen erityisesti kovilla luonnontieteellisillä aloilla on perusteltua kalliiden tutkimuslaboratorioiden vuoksi. Arvokkaat tutkimusvälineet on saatava kustannustehokkaaseen käyttöön. Kasvatustiede ei kuitenkaan ole laboratoriotiede. Se on soveltava tiede, jossa tutkittava kohde on hyvin moninainen ja kontekstisidonnainen.

Maahanmuuttajien kouluttaminen

Yhteiskuntamme akuuteimpia kysymyksiä on maahanmuuttoon ja pakolaisuuteen liittyvien kysymysten ratkaiseminen. Ennusteiden mukaan ulkomaalaisten määrä Suomessa kasvaa vuoteen 2030 mennessä puoleen miljoonaan henkilöön. Tällä hetkellä toisen polven ulkomaalaistaustaisista nuorista noin puolet on jäänyt pelkästään perusasteen opintojen varaan. Kotouttamisessa ei Suomessa ole onnistuttu, ei myöskään hyödyntämään maahanmuuttajien mukanaan tuomaa potentiaalia. Tilanne tulisi korjata ja luoda Suomeen hyvin toteutettu, toimiva ja vahva koulutukseen perustuva kotouttamismalli jo siksikin, että Suomea yleisesti pidetään kansainvälisesti koulutuksen mallimaana.

Savonlinnaan on perustettu kolme vastaanottokeskusta. Yhteistyösuunnitelmat Suomen setlementtiliiton ja Savonlinnan opettajankoulutuksen kesken ovat pitkällä aina yhteistyösopimusta myöten. Opettajankoulutuksemme on tässä edelläkävijä. Savonlinnan opettajankoulutus on luomassa kotouttamiseen uutta kansallista ja kansainvälistä mallia koulutuksen avulla. Tälle on kansainvälisesti enenevässä määrin kysyntää.

Laadukasta kouluttajien kouluttamista
Vuosien saatossa Savonlinnassa on koulutettu tuhansia opettajia. Valtakunnallisesti kattava ja laadukas opettajankoulutus on nostanut maamme perusopetuksen, koko koulutusjärjestelmämme kivijalan, maailman kärkeen. Samalla on toteutunut laajasti sosiaalinen ja alueellinen koulutuksellinen yhdenvertaisuus. Opettajankoulutus voidaan osin turvata Savonlinnassa aluekehitykseen tarkoitettujen määrärahojen avulla.
Korkeakoulupolitiikassa korostetaan tutkimuksen merkitystä innovaatio- ja elinkeinopolitiikalle. Opettajankoulutuksessa tehdään keskeinen osa kasvatustieteellisestä tutkimuksesta. Savonlinnassa tutkimus on painottunut taito- ja taideaineiden opetukseen sekä eOppimiseen. Savonlinnan normaalikoulussa kaikki koulun oppilaat opiskelevat oppikirjojen sijaan henkilökohtaisten tablet-tietokoneiden avulla,  ensimmäisinä Suomessa! Savonlinnan digiloikka on tässä suhteessa ainutlaatuinen paitsi oppilaiden ja opettajaopiskelijoiden, myös koko koululaitoksen kannalta. Tämän muutoksen perään on kuulutettu vahvasti maamme hallitusohjelmassa sekä Itä-Suomen yliopiston hiljattain uudistetussa strategiassa. 
Koulutusta on kehitettävä laadullisesti oppimistutkimuksen näkökulmasta. Inhimillinen kasvu ja palveluyhteiskunta edellyttävät yhä vaativampia tietoja ja taitoja. Yksipuolinen tutkimuksen korostaminen ei kuitenkaan saa johtaa koulutusintensiivisten alojen rapauttamiseen. Opettajankoulutuksen rakenteita on jatkossa kehitettävä systemaattisesti yhä laadukkaammaksi.
Maakunta ja kaupunki yliopiston tukena
Savonlinnan opettajankoulutus toimii tuloksekkaasti, ja on kyennyt toiminnan tuloksillaan rahoittamaan toimintansa. Seitsemän professoria tutkimusapulaisineen, opettajat ja jatko-opiskelijat  ovat taanneet riittävän suuren tutkimus- ja koulutusyksikön muodostamisen alan valtakunnallisia ja kansainvälisiä verkostoja unohtamatta. Arvokasta lisätukea on saatu maakunnan ja Savonlinnan kaupungin rahoittamista professuureista ja EU-hankkeista, jotka ovat tuoneet yliopistolle ja tiedekunnalle merkittävää lisäarvoa. Toiminnan jatkumiselle on nähty eräänä suurimpana esteenä kiinteistökysymys. Savonlinnan kaupunki on sitoutunut rakentamaan tarvittaessa toiminnan edellyttämät uudet tilat.
Yhteiskuntatalouden kannalta eivät Savonlinna, Itä-Savo eikä Etelä-Savon maakunta kestäisi yliopistotoiminnan siirtämistä pois Savonlinnasta. Siirtämisestä arvioitu yli 50 miljoonan euron kustannus alue- ja yhteiskuntatalouteen on lyhyen aikavälin jäävuoren huippu. Kyse on siitä, että Savonlinna ajautuu kriisikunnaksi opiskelija-asunnot oy:n konkurssista johtuvien lainatakausten vuoksi. Tästä seuraa erikoissairaanhoidon saneeraus ja 700 terveydenhoitoalan ammattikorkeakouluopiskelijan siirtäminen toisaalle. Näistä johtuen alueen ostovoima romahtaa, samoin palveluelinkeinot ja moni yritys. Romahduksen myötä seuraisi kaupungin koko vuokratalokonsernin konkurssi, jossa lainojen takaukset ovat yhteen laskettuina kymmeniä miljoonia. Tätä seuraisi alueen asuntomarkkinoiden romahdus, koko koulu- ja oppilaitosverkon saneeraus, lentoliikenteen loppuminen, uhka Savonlinnan oopperajuhlien jatkumiselle sekä myös raskaan teollisuuden toimintaedellytysten heikentyminen. Koko aluetalous on vaarassa romahtaa ehkä vuosikymmeniksi. Hinta on suuri vuosittaisen reilun miljoonan säästön vuoksi.
Yliopiston tehtävä ei ole ylläpitää aluerakennetta, vaan keskittyä perustehtäväänsä. Sille on kuitenkin luotava riittävät toimintaedellytykset. Maamme hallituksen tulisi hallitusohjelman mukaisesti huolehtia tasapainoisesti maamme kattavan ja laadukkaan opettajankoulutuksen jatkumisesta ja kehittämisestä. Kysymys ei viime kädessä ole pelkästään Itä-Suomesta, Etelä-Savosta tai Savonlinnasta, vaan ylipäätään lapsista ja nuorisosta, joiden varassa on koko Suomen osaamisperusta ja hyvinvointi.